Pilot Projektjeink

Kazán Közösségi Ház // közösségi iroda

A Kazán Közösségi Ház már a SZaKI megalapítását megelőzően egy úttörő közösségi ingatlanfejlesztésként indult. A 2008-as válság után az ország egyik első közösségi tulajdonban lévő, alulról szerveződő közösségi tere, melynek célja, hogy valódi közösségi tulajdonná váljon a jelenlegi használók és a környéken lakók számára. A projekt helyszíne egy közel 1000 m2-es ingatlan, mely az Orczy út 46-48. szám alatt, az ún. “Ganz telepen” található. Az épületet a Gólya Szövetkezet 2018-ban vásárolta meg, majd felbecsülhetetlen mennyiségű és értékű közösségi, támogatói munka segítségével újította fel. A közösségi házban jelenleg a Gólya Szövetkezet (azaz a Gólya Presszó, a Gólya Építők és a Gólya Futárszolgálat) mellett 10 társadalmi-gazdasági szervezet található: a Lahmacun közösségi online rádió, a KözMű közösségi műhely, a Mérce szerkesztősége, a Gólyafészek napközi, a Szolidáris Gazdaság Központ, a Helyzet Műhely, a Periféria Központ, a Közösségi Energia Szolgáltató, a Deviszont Közösségi Tér irodai részlege, egy két boxklubot magába foglaló edzőterem, valamint szervezetünk, a Szövetség a Közösségi Ingatlanfejlesztésért is. 

Merce3
Muhely5

2022-től a Kazán üzemeltetését a SZaKI és a Gólya közösen végzi. Az üzemeltetés célja egy olyan közösségi tér fenntartása, amely demokratikusan működik, és a mindenkori bérlők közötti szinergikus kapcsolatok kialakítását és megerősítését helyezi a középpontjába. A bérlők kapacitásaikkal arányos szerepet kapnak a pénzügyi felelősség és az üzemeltetés terén. A SZaKI részvétele ebben a közösségi épületüzemeltetési projektben kétféleképp zajlik. Helyi szinten betölti azt az operatív és facilitáló szerepet, amely az üzemeltetés adminisztratív terheinek és a bérlők közösségének összehangolásával jár. Hálózati szinten pedig a Kazán bérlőinek összessége tagjai egy olyan szövetségnek, amely biztosítja az ingatlan piaci spekulációtól való távoltartását, stabilizálja funkcióját, miközben a Kazán részét képezheti egy hasonló struktúrában működő ingatlanokat tömörítő hálózatnak, amely hosszú távon a szolidáris gazdaság infrastruktúrájának átjárhatóságát, fennmaradását tartja szem előtt.

Ha szeretnél többet megtudni a Kazán Közösségi Házról, és ezen keresztül általában a közösségileg tulajdonolt és üzemeltetett nem lakófunkciójú épületekről, olvasd el a Kazánról szóló kiadványt:

Zuglói Kollektív Ház // közösségi lakóház

A Zuglói Közösségi Lakóház a rendszerváltás utáni Magyarország első olyan lakóingatlana, amely a bérlői lakásszövetkezeti elvek szerint működik. Az ingatlan közösségi tulajdonban van, és a Zuglói Kollektív Ház Egyesület (ZKHE) - a SZaKI egyik alapító tagja - üzemelteti. A 220 nm lakótérrel rendelkező épületben heten laknak, és nagyjából a piaci lakbérek 60%-át teszik ki a havi hozzájárulási díjak. A lakóház 2018 nyarán került a közösség tulajdonába, és egy rövid felújítás után 2019 januárban költöztek be az alapítók.

cinka
aá

A felújítás során a korábban három lakóegységgel rendelkező épületet a közösségi lakhatás szempontjai szerint alakította át a kollektíva. A felújítás terveit a CoHousing Budapest Egyesület egyik tagja készítette, a kivitelezési munkák bonyolításában pedig a Gólya Építők, és több tucatnyi önkéntes segített. Az ingatlanfejlesztés koordinálását a ZKHE tagjai végezték; az így szerzett tapasztalatok jövőbeli felhasználása volt az egyik motiváció, hogy a ZKHE kezdeményezze a SZaKI megalapítását.

Az épület vásárlásának a költségeit 55%-ban az alapító tagok megtakarításai, 45%-ban pedig baráti kölcsönök biztosították. A projekt első évei során szerzett tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a bérlői lakásszövetkezeti elvek szerint működő, közösségileg üzemeltetett lakóingatlanoknak fontos szerepe lehet a jövőben a magyarországi nonprofit bérlakásszektor kialakulásában és megerősödésében.