Rólunk

A SZaKI-t olyan szervezetek hozták létre, melyek missziójához szerves módon kapcsolódik a közösségi célú, nonprofit ingatlanfejlesztés. Az alapító szervezetek több éves tapasztalattal rendelkeznek a közösségi ingatlanfejlesztés és üzemeltetés egyes résztémáiban, szövetségbe tömörülésükkel pedig ezt a tudást minél szélesebb körben szeretnék elérhetővé tenni.

szakicsopi2

Az alapító szervezetek

  • Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont (periferiakozpont.hu): a Periféria Központ városfejlesztési és lakáspolitikai kérdésekkel foglalkozik, tagjai évek óta a bérlői lakásszövetkezeti modell hazai bevetésén dolgoznak, és lakhatási kérdések elismert szakértői.

  • Gólya Szövetkezet (golyaszovetkezet.hu): a Gólya 2018-2019 során megvalósított egy saját nagyléptékű ingatlanfejlesztést. Ez az épület jelenleg a Kazán Közösségi Háznak és a Gólya Szövetkezetnek ad otthont. Ezen ingatlanfejlesztés után intézményesült a Gólya Építők csapata, amely karbantartási és felújítási munkákat vállal. A Gólya csapatának tapasztalataira jelentős mértékben alapoz a SZaKI a nem-lakhatási funkciójú közösségi ingatlanfejlesztés terén.

  • Zuglói Kollektív Ház Egyesület: a ZKHE tagjai hozták létre a rendszerváltás után az első olyan lakóházat Budapesten, amely a bérlői lakásszövetkezeti elvek szerint működik. Céljuk, hogy több, hasonló elvek mentén működő ingatlan jöjjön létre a SZaKI hálózatán belül.

  • Szolidáris Gazdaság Központ (szolidarisgazdasagkozpont.hu): az SZGK 2019 óta a gazdasági demokrácia elvei szerint működő szervezeteket támogatja. A SZaKI-n belül az SZGK fogja biztosítani, hogy a szolidáris gazdaság elvei -- a nyitottság, a hálózatosság, a társadalmi szolidaritás és az erőforrásoknak egy egymást erősítő hálózaton belül tartása -- megvalósuljanak a SZaKI működésében.

Szervezeti ábra

szervezeti ábra