Szaki Módszerek

Közösségi ingatlanfejlesztés

A közösségeket szolgáló ingatlanfejlesztés célja nem a fejlesztő profitmaximalizálása, hanem egy közösség igényeinek minél optimálisabb kielégítése.

A közösségi ingatlanfejlesztés általunk képviselt modellje költséghatékony, a közösség létező (anyagi és tudásbeli) erőforrásaira épít, és az ingatlanok későbbi használóit minél inkább bevonja a fejlesztés folyamatába. A közösségi ingatlanfejlesztő képes a fejlesztés jogi és pénzügyi modelljeit rugalmasan az ingatlan és a közösség igényeihez és lehetőségeihez szabni, a folyamat során épít a részvételiségre, és mindezek mellett magas szakmai színvonalat képvisel.

Mind társadalmi, mind környezeti szempontból fontos alapelvünk a fenntarthatóság. A SZaKI jogi szempontból a szövetkezeti elvekre és a horizontális együttműködésre épülő szervezeti formákat, pénzügyi szempontból pedig a pozitív társadalmi hatásra is érzékeny, türelmes befektetői modelleket részesíti előnyben. Projektjeink során ezért a közösségi finanszírozás különböző modelljeire, valamint társadalmilag érzékeny finanszírozókra építünk.

2019-08-22-Újgólya--4 (1)
image_50447873m

Közösségi üzemeltetés

A közösségileg tulajdonolt és üzemeltetett épületeknek több előnye is van. A közösségi tulajdon - főleg több eltérő profilú szervezet szövetsége - stabilabb és válságállóbb a klasszikus ingatlanhasznosítási formáknál. Amennyiben több, azonos értékek mentén dolgozó szervezet egy közös épületben működik, akkor a köztük lévő szinergiák erősebbé tehetik a szervezeteket. A piacinál megfizethetőbb bérleti díjak és a demokratikus működés hosszú távon érdekeltté teszi a szervezeteket az épület fenntartásában, ami pénzügyileg és szervezetileg is megkönnyíti az üzemeltetést.

A SZaKI középtávon lakások üzemeltetését is be tudja vonni tevékenységei közé: itt nem saját, szervezeti tulajdonban (hanem jellemzően magánszemélyek tulajdonában) álló lakások bérleti üzemeltetéséről lenne szó. A lakások felújítási és menedzsment feladatait vállalná magára a SZaKI.