Aktualitások

NEB Díj

A SZaKI és a Társadalomelméleti kollégium jelenleg is együttműködik, hogy hosszú távú, kiszámítható lakhatást biztosítsunk a kollégistáknak. A Ganz telep ismerős környezet már a SZaKI számára, hiszen a Kazán is itt valósult meg. A tervek szerint a kiszemelt négy szintes ingatlan felső két emeletén lennének a megfizethető lakóegységek: az egyik emeleten tíz lakás, a másik emeleten pedig a Társadalomelméleti Kollégium, a második legidősebb magyar szakkollégium számára 40 férőhelyet tervezünk kialakítani. Az épületnek egy harmadik szintjén civil szervezetek irodái működnének, ezen kívül különféle programok lebonyolítására alkalmas bérelhető közösségi terek is helyet kapnának itt. A legalsó, negyedik szinten pedig műhelyek, és a közösségi funkciókat kiszolgáló raktárak lennének. Az épületet környezetileg tudatos módszerekkel, egy fenntartható módon újítanánk fel, egy közösségi célokra optimális módon használható teret létrehozva. A részvételiség és a megfizethetőség fontos alapelvek a projektben, melyek biztosítják, hogy szövetkezetek és társadalmi célú szervezetek helyet kapjanak és egymást is erősíteni tudják. A projekt emellett példát tudna mutatni más hasonló üresen álló vagy alulhasznosított ingatlanok non-profit, közösségi és fenntartható módon történő hasznosítására.

A tervünket az Európai Bizottság által már másodjára megrendezett Új Európai Bauhaus Fesztiválon is díjazták. A negyedik évben kiosztott díj történetében először született magyar győzelem: több mint 500 jelentkező közül választotta ki a zsűri a projektünket, melynek címe „Kollektív tulajdon a közösségekért” (Cooperative Ownership for Communities) .

Erasmus projekt

A SZaKI jelenleg az Erasmus + KA210-ADU Kisléptékű partnerségi projektjének keretében a szerb Ko gradi grad -dal együttműködésben a ‘Developing learning materials for prospective residents of community-led affordable housing projects’ projekt megvalósításán dolgozik. Az ENABLERS4HOUSING kisléptékű partnerségi projekt célja új tananyagok fejlesztése egyének vagy csoportok számára, akik egy közösség által működtetett, megfizethető lakhatási projekt résztvevői szeretnének lenni. A kezdeményezés igyekszik a jelenlegi lakhatási- és energiaválságra reagálni, amely különösen jelentős hatással van a közép- és délkelet-európai régiók országaira. Célunk, hogy megszervezzük és megszilárdítsuk a két partnerszervezet által az évek során felhalmozott tudást és tapasztalatokat, majd ezekre építve közösen hozzunk létre változatos tananyagokat, melyek segítségével támogatni tudjuk majd az alulról szerveződő lakhatási projektek kialakulását Magyarországon is.

Új Ganz fejlesztés a láthatáron

A SZaKI és a Társadalomelméleti kollégium jelenleg is együttműködik, hogy hosszú távú, kiszámítható lakhatást biztosítsunk a kollégistáknak. A Ganz telep ismerős környezet már a SZaKI számára, hiszen a Kazán is itt valósult meg. A ganz-telepi lehetőségeket ezért szeretnénk kihasználni, így dolgozunk most egy épület megvalósíthatósági tanulmányán, hogy meg tud-e valósulni egy új közösségi alapú ingatlanfejlesztés!