Megvalósult projektek

Közösségi ingatlanfejlesztés > Közösségi lakhatás

A SZAKI célja, hogy a bérlői lakásszövetkezeti modell és a közösségi tulajdon elve alapján fejlesszen közösségi lakóházakat. Ez azt jelenti, hogy mind a közös terek, mind a magánterek egy jogi személy, például egyesület vagy szövetkezet tulajdonában állnak, amelynek a lakók a tagjai. Így a lakók közvetetten, a szervezeti tagságukon keresztül tulajdonosai az ingatlannak. A lakók a tulajdonos szervezetnek fizetnek rendszeres használati díjat a lakhatásért, és közösen igazgatják a házzal kapcsolatos teendőket (például karbantartás, közös terek takarítása), valamint a ház pénzügyi és szervezeti ügyeit. A bérlői lakásszövetkezet célja megfizethető és kiszámítható lakhatást biztosítani azok számára, akik kevés tőkével rendelkeznek vagy nem kiszámítható rendszerességű a jövedelmük, így nem tudnak lakáshitelhez és ezáltal lakástulajdonhoz jutni.

Érdekel a bérlői lakásszövetkezet? Ide kattintva többet megtudhatsz a témáról.

A Zuglói Kollektív Ház

A közösségi tulajdonban lévő ingatlant a SZaKI egyik alapító tagja, a lakók által létrehozott Zuglói Kollektív Ház Egyesület (ZKHE) üzemelteti. A 220 nm lakótérrel rendelkező épületben heten laknak, akik a piaci lakbérek 60%-nak megfelelő összeget fizetnek hozzájárulási díjként. Ezt az ingatlan megvásárlására és felújítására felvett kölcsönök visszafizetésére, valamint a ház üzemeltetésére és karbantartására fordítják. A lakóház 2018 nyarán került a közösség tulajdonába, és egy rövid felújítás után 2019 januárban költöztek be az alapítók. A vásárlás költségeit 55%-ban az alapító tagok megtakarításai, 45%-ban pedig baráti kölcsönök fedezték. A felújítás során a korábban három lakóegységgel rendelkező épületet a közösségi lakhatás szempontjai szerint alakította át a kollektíva. A felújítás terveit a CoHousing Budapest Egyesület egyik tagja készítette, a kivitelezési munkák lebonyolításában pedig a Gólya Építők, és több tucatnyi önkéntes segített.

Közösségi üzemeltetés > Közösségi terek

A társadalmi célú szervezetek és a szolidáris gazdaság vállalkozásai gyakran nem elég tőkeerősek egy saját ingatlan megszerzéséhez, és más módon is nehézségekbe ütközhet, hogy megfelelő munkahelyre, közösségi térre, műhelyre tegyenek szert. Ezért a SZaKI arra is vállalkozik, hogy megfizethető és stabil módon teret biztosítson számukra. Ennek egyik lehetséges módja az alulhasznosított ingatlanok megszerzése és átalakítása, amit pénzügyi és környezeti szempontból is előnyben részesítünk. Az elsősorban nem-lakó funkciójú ingatlanok üzemeltetése alatt olyan vegyes térhasználatú ingatlanokat értünk, melyek munkahelyeknek és közösségi tereknek adnak otthon, minél szélesebb értelemben vett közfunkciókat ellátva.

A Kazán Közösségi Ház

A Kazán Közösségi Ház a 2008-as válság után az ország egyik első közösségi tulajdonban lévő, alulról szerveződő közösségi tere. A projekt helyszíne egy közel 1000 m2-es ingatlan, mely az Orczy út 46-48. szám alatt, az ún. “Ganz-telepen” található. Az épületet a SZaKI egyik alapító tagja, a Gólya Szövetkezet vásárolta meg 2018-ban, majd közösségi munka segítségével újította fel. A projekthez szükséges erőforrásokat baráti kölcsönök, üzleti partnerek kölcsönei, banki hitel, valamint közösségi finanszírozás által teremtették elő.

A közösségi házban jelenleg a Gólya Szövetkezet (azaz a Gólya Presszó, a Gólya Építők és a Gólya Futárszolgálat) mellett 8 társadalmi-gazdasági szervezet található: a Lahmacun közösségi online rádió, az Oktopusz Stúdiók közösségi műhelyei, a Mérce szerkesztősége, a Gólyafészek napközi, a Szolidáris Gazdaság Központ, a Helyzet Műhely, a Periféria Központ, a Deviszont Közösségi Tér irodai részlege, valamint szervezetünk, a Szövetség a Közösségi Ingatlanfejlesztésért. Emellett számos szervezet használja az ingatlan tereit eseti jelleggel. 2022-től a Kazánban a SZaKI látja el az üzemeltetési feladatokat, a közösen kidolgozott elvek mentén.

Ha többet szeretnél tudni a Kazán Közösségi Házról, olvass tovább !

A Kazán Közösségi Ház egyúttal energiaközösség is: az épület tetején elhelyezett napelemek által lehetővé tett energiaár-megtakarítás egy közös alapba kerül, melyből az épület energetikai fejlesztésére költhetnek az épületet használó szervezetek.

Érdekel az energiaközösség téma? Ide kattintva többet megtudhatsz a témáról.